utorak, 2. srpnja 2013.

O Kur'anu i ostalim svetim knjigama

Kur'an je Božija Objava, Riječ i Uputa. Objavljena je Muhammedu a.s. u periodu od dvadeset i tri godine njegove poslaničke misije.
Svaka riječ Kur'ana objavljena Muhammedu a.s. bila je registrovana, prenošena i učena napamet. Tako se dogodilo ono sto je u povijesti ljudske misli jedinstveno: da je zapisana svaka riječ i svako njeno slovo. (Kur'an).
Svaka Riječ iz Kur'ana je Riječ Allaha (Boga) i zato je svaka Riječ za muslimane važna i sa preciznošću se prevodi.
Za muslimane je Kur'an "Sveta Knjiga", sredina i centar islama.
Za život i rad po vjeri, Kur'an ima apsolutni i najviši prioritet. Nijedna druga knjiga ga ne može zamijeniti.
Od samog početka svog djelovanja (610- 632), Muhamed a.s. je svaku Allahovu (Božiju) poruku zabilježio.
Sve bilješke su koje je primio nakon njegove smrti 632 složene i kao takve imaju svoju vrijednost do današnjih dana.
Kur'an je sastavljen od 114 poglavlja (Sura), koje su složene po rasporedu koji je napravio Muhammed,a.s. Svaka Sura nosi naziv, ime, koje upućuje na jezgro teme ili na neku posebnu i značajno naglašenu riječ.
Kur'an počinje sa Surom - Pristup - (arap. Al Fatiha). Za muslimane prva Sura ima veliko značenje, tako da svaka molitva počinje sa tom Surom.
Jezik Kur'ana je arapski i on je za muslimane svet. Svaki prevod Kur'ana, čovjek gleda sa kritikom zbog bojazni da se tim prijevodom ne izmijeni sadržaj i značaj. Kur'an je od samog početka bio izložen prevodima i komentarima, pa su u tu svrhu sakupljane Muhammedove a.s. izreke (Hadis), koja objašnjava u Kur'anu sva nekome nejasna mjesta. Hadisi su muslimanima omiljeni, pa ga nerijetko respektuju i cijene kao i Kur'an.

U Kur'anu su Musaov, a.s., Tevrat, Davudov, a.s., Zebur i Isaov, a.s., Indžil (Jevanđelje) kao "Svete Knjige" poimenično navedene kao "Božije Objave", koje pripadaju nebeskom pismu, prapočetnom "slovu", a Židovi i Kršćani su nazvani njihovim posjednicima. Medjutim, nakon Objave Kur'ana su židovska Tora i kršćansko Evanđelje krivotvoreni, tako da je Bog (Allah) svoju zadnju objavu, svoju "Riječ" objavio kroz poslanika Muhammeda, a.s.
Tako, po poruci Kur'ana i islamskog učenja, Tevrat i Indžil nisu univerzalni, jer su u Kur'anu nađene njihove korekture i završeci. Poslije Objave Kur'ana, u budućnosti neće ljudima biti više Božijih Objava. Kur'an je zadnja Božija Riječ Objave ljudima, a Muhammed, a.s., pečat i zadnji poslanik.
Kur'an prati muslimana danju i noću, za vrijeme molitve, vjerovanja, rada kod kuće i na poslu, škole, slobodnog vermena, u džamiji.
Za muslimana je Kur'an sa svojim izrekama o Bogu (Allahu) i svijetu, određenošću ponašanja ljudi kako u sferi svjetovnog, tako i religijskog - Kur'an je sigurni pravac koji upućuje od rođenja do smrti.
Kur'an uči muslimana, pomaže kod donošenja odluka, tješi kod žalosti, jača u vjeri, daje nadu kod nesigurnosti. Kur'an je za muslimana vjernika - sve, ali prije svega vodić i putokaz, koji za Allaha (Boga) znači, pravim putem ići, dobro činiti, a zabranjivati činjenje zla.
U ovome kršćanski i islamski zahtjevi na pravo Objave i prava na istinu, stoje jedan naspram drugog. U islamu ostaje Allah (Bog), nedohvatljiv, koji u Kur'anu objavljuje - ne sebe, već svoju Riječ i Volju.
Po kršćanskom vjerskom učenju, naprotiv, Bog se objavljuje ljudima kroz Isusa Krista (u Isusu Kristu). Znaci, ako je Objava u Kršćanstvu jedna ličnost: Isus Krist, u islamu je Objava jedna knjiga - Kur'an.
Sa strane kršćana, istina se ne nalazi u Kur'anu. Biblijsko učenje i kršćanska poruka tvrde:
Istina je jedino u Isusu Kristu,
Naš Put,
Istina,
Je u životu.
Po Kur'anu je historija poslanika u uskoj vezi povezana sa historijom čovječanstva.
Poslanici su od Boga izabrani glasnici i objavljivači, koji opominju ljude da se pridržavaju Riječi Njegove.

Nema komentara:

Objavi komentar